Des del seu naixement el maig de 2015 La Peixateria, no és una galeria convencional, en el sentit que els artistes exposen les seves obres. En tot cas mostren les seves obres. Obres que sempre tenen a veure amb el mar, com a camí de migrants, el mar com a lloc d'altres éssers, el mar des de la poesia, el mar com a frontera. De fet la Cooperativa s'estableix en aquests límits de frontera. No solament pel que fa a altres pobles, sinó també com a línia divisòria entre l'urbà i la mateixa naturalesa.

I sempre, en horari de peixateria!





A “La Peixateria” de Domingo Martín es ven peix fresc del Mediterrani d'entre d’altres mars. Està situada a la Ciutat Cooperativa de Sant Boi de Llobregat, un barri obrer; abeller d'habitatges construïts en els anys seixanta quan començava un nou dibuix industrial al mapa de camins de migrants. I curiosament el carrer dóna nom a Ramon Llull, mallorquí inventor de la rosa dels vents, que serveix per orientar-te. Filòsof i poeta, ens recorda amb la seva Rosa que, l'horitzó és un adveniment de nosaltres mateixos.
A la peixateria es realitzen exposicions d'art contemporani. La majoria de les persones que van a comprar allà, mai ha entrat a una galeria d'art, i menys tenir la possibilitat de reflexionar sobre el tema. És una peixateria/sala d'art amb horari de venda; moment crucial on el venedor és pedagog, guia, educador i conductor de l'exposició.
D'aquesta manera, creiem entendre, la metàfora de la multiplicació dels pans i peixos.






La  Peixateria, Sala de Creació, és una cocreació de Domingo Martín i Manuel Morales Espinosa, tots dos artistes de Sant Boi de Llobregat. Tenint Domingo la peixateria, van pensar a l'espai com una ocasió única de mostrar al barri les creacions contemporànies.La Ciutat Cooperativa és un barri eminentment obrer. Molts dels veïns pertanyen als orígens migrants dels anys 60 i de les seves respectives famílies. El barri mai ha tingut un espai referent en art contemporani i La Peixateria, Sala de Creació, pot ser aquest referent.Amb una proposta expositiva que es fonamenta a fer accessible les creacions contemporànies als seus veïns. Possibilitant així l'accés a moltes persones per primera vegada, a una galeria d'art per plantejar-se conceptes i vivències noves. 

L'art és per a tothom!




El projecte, del que no coneixem cap paral·lel al món fins ara, és una clara aposta per unir ponts entre el món, de vegades elitista o extremadament academitzat de l'art contemporani, a les persones amb poca o cap formació. Una aposta per democratitzar l'accés a la cultura.Les possibilitats d'aquest singular projecte ens permeten tenir una major projecció tant al barri com més enllà de les seves fronteres. La professionalitat dels artistes que han anat exposant i els que estan programats, són una gran oportunitat per a Sant Boi de Llobregat i el mateix barri de projectar-se com a model de nous mètodes d'acció cultural. I entre ells, l'ajuda a la producció i difusió d'artistes amb limitacions econòmiques.

La varietat d'exposicions a l'espai, va des del realisme pictòric fins al conceptualisme més contemporani. Per la Peixateria han passat professors d'universitat, galeristes, autodidactes, l'escola d'Art del CCCA, etc. I una varietat d'artistes de la performance o la ceràmica més experimental. 
Per tot això, creiem interessant i educatiu, la relació amb les escoles per relacionar-nos amb el barri i també, amb la participació de col·lectius de Salut Mental i altres associacions 
del mateix poble.Aquests tres anys han estat claus per afermar el projecte. Hem teixit una xarxa de col·laboradors de primer nivell i el projecte es comença a conèixer en els cercles de l'art contemporani, com una proposta diferent i necessària. Pensem que la naturalesa del projecte, d'acostar l'art contemporani a la ciutadania, ha fet possible que ens guardonessin el novembre del 2016 amb el Premi Antoni Serra i Fiter d'Arts Visuals del Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, atorgat pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.




No hay comentarios:

Publicar un comentario